Begraven of cremeren

Na het overlijden van uw dierbare staat u voor de keuze begraven of cremeren. Veel mensen hebben het vooraf al vastgelegd, maar soms moet u als nabestaande de keuze nog maken. Dit is een lastige keuze, maar belangrijk is om te gaan voor de keuze waarbij u zich het prettigst bij voelt.

Begraven in een algemeen graf

Kiest u voor begraven, dan is de volgende vraag ‘Wilt u een familiegraf of een algemeen graf?’. Deze keuze is belangrijk omdat dit niet makkelijk terug te draaien is. Een algemeen graf is goedkoper dan een familiegraf, want hierin worden nog 2 of 3 (onbekende) personen begraven. Daarnaast is de ruimte voor een gedenksteen ook beperkter.

Begraven in een familiegraf

Een familiegraf huurt u voor ongeveer 20 jaar, met recht op verlenging van telkens 10 jaar. Hierbij bepaalt de rechthebbende wie er in het familiegraf wordt begraven. U heeft dan tevens de mogelijkheid om een asbus of sierurn te laten begraven of bij te zetten. U bent dus niet eigenaar van het graf, maar u heeft het recht om te begraven in de overeengekomen periode. Bovendien zijn de mogelijkheden van het plaatsen van een grafmonument of beplanting ruimer dan bij een algemeen graf.

Cremeren

Bij cremeren wordt vaak gekozen voor een crematorium in de buurt, zodat genodigden op de dag van de uitvaart niet te veel onderweg zijn. Toch heeft u de keuze uit veel verschillende crematoria. Zo kan men in het ene crematorium kiezen om de kist uit het zicht te onttrekken, terwijl dat bij een ander niet mogelijk is. De wens van nabestaanden om de overledene tot het laatst te begeleiden, zelfs naar de ovenruimte toe, is ook mogelijk bij sommige crematoria.

Alternatieve asbestemming

Een prachtige, nieuwe ontwikkeling in de asbestemming is het mengen van de as met het wortelbed van een boom of heester. Zo ontstaat een levende herinnering aan de overledene in de gedaante van een boom of heester. ”Een teken van leven na de dood”, zie daarvoor ook www.herdenkingsbos.nl.

Ook reguliere asbestemmingen bieden steeds meer mogelijkheden; kies bijvoorbeeld voor een mooie urn met as voor in huis, het uitstrooien van as op een dierbare plek of een sieraad met as. Er kan zelfs een diamant worden vervaardigd uit het as. Uiteraard bent u van harte welkom in de uitvaartwinkel om sieraden en urnen te bekijken.

Adres: Van Limburg Stirumstraat 6a, 2201 JN Noordwijk

Telefoon: 06 2395 4021

Openingstijden

Woensdag 11.00 uur tot 17.00 uur

Donderdag 11.00 uur tot 17.00 uur

Vrijdag 11.00 uur tot 17.00 uur

Zaterdag 11.00 uur tot 17.00 uur

Buiten openingstijden open op afspraak

 

Neem contact op

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks